Stari grad - Lucca

Stari grad - Lucca


Luka (Lucca) je grad u centralnoj Italiji, u italijanskoj regiji Toskana.  Kroz grad protiče reka Serćio. Grad je smešten u podnožju planina Apenina i samo 10 kilometara od Tirenskog mora, između Pize i Firence. Od Rima je udaljen 350 kilometara,  od Trsta 580 kilometara, a od Ljubljane 670 kilometara. 

Kao i mnogi gradovi italijanske regije Toskana, Luka ima svoju lepotu i neobičan šarm. Šetajući starim gradom zapitate se u kom se veku nalazite. Gradsko jezgro je izuzetno očuvano još iz renesansnog doba. Arhitekturom Luke dominiraju velike zidine starog grada koje ga okružuju i odvajaju od novog, modernog stambeno poslovnog naselja.
Zidine su toliko velike i široke da po samom vrhu postoji put. U gradu ima preko sto crkava, mnoštvo tajnih prolaza, bedema i turističkih skrovišta za koje Vam treba nekoliko dana da bi ih sve posetili i videli.
Grad ima bogatu turističku ponudu istorijskih znamenitosti i divne ulice za šetnju. 
Botanička bašta je takođe nešto što treba videti kada se dođe u Luku.
Dukal Palata
Pijaca del Anfiteatro
San Djusto (San Giusto)
Guinigi Tower (Guinidji Toranj)
Ponuda hotela i apartmana, kafića, restorana, picerija i poslastičarnica je velika i grad je pun turista u svim godišnjim dobima, kao i zbog raznih manifestacija koje privlače ljude iz celog sveta.Tekst i fotografije; N.V.


No comments

Post a comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage