Igrica: Divinity: Original Sin

Igrica: Divinity: Original Sin

Opis : Divinity: Original Sin

Ljubitelj ste old school RPG igara? Zaklinjete se u izometrijsku perspektivu i upravljanje grupama likova? Gameplay sistemi su vam draži od epskih priča, ali ipak niste spremni žrtvovati kvalitet napisanih dijaloga i priče kako bi uživali u gameplayu? Volite kada je borba u vašim RPG-evima spora i promišljena? Ukoliko ste potvrdno odgovorili na bilo koje od prethodnih pitanja, Divinity: Original Sin je igra za vas.


No, pre nego se bacim na milion i jedan detalj sakriven u novoj igri belgijskog Larian Studiosa, nekoliko disclaimera – kao prvo, moram priznati kako nisam igrao neke od klasika žanra, uključujući tu i Baldur’s Gate (Ultima serijal da i ne spominjem), tako da Original Sin niti želim, niti mogu porediti sa njima. Kao drugo, nisam ni neki poznavatelj prethodnih igara u Divinity serijalu, ali sudeći po komentarima drugih igrača, to ionako nije neophodno za uživanje u novom nastavku. I, kao treće, tekst koji je pred vama ne treba posmatrati kao finalni osvrt na Original Sin, jer je riječ je o ogromnom RPG-u u kojem u skoro 20 sati, koliko sam do sada proveo u igri, još uvijek nisam stigao završiti ni prvo poglavlje. 


Stoga, umesto da još nekoliko dana sedmica čekate na klasičnu recenziju, u nastavku pročitajte šta me je impresioniralo u tih 20ak sati igre i saznajte zašto je novi Divinity toliko dobar i zašto bi ga definitivno trebali zaigrati dok čekate da Pillars of Eternity i Wasteland 2 ugledaju svetlo dana.

Prvo što ćete primetiti u igri je muzika – dok se budete poigravali sa grafičkim postavkama i kreirali glavne likove (kojih je ovde dvoje), kroz menije će vas pratiti predivne orkestracije i na tome ćete igri biti itekako zahvalni. I to ne samo zbog njihove lepote, već i zbog toga što bi se kreiranje likova moglo pokazati kao prilično dugotrajan proces, pogotovo ako ste neodlučni poput mene i ukoliko morate pročitati svaki mogući detalj o celoj gomili statistika, traitova i talenata za koje se možete opredeliti… samo kako bi nakon iščitavanja opisa pola specijalnih skillova odustali i drugu polovinu ostavili za iduće odigravanje igre. 

Ali, dozvolite mi da vas poštedim barem malo muke prilikom kreiranja likova – Pet Pal je talenat koji jednostavno ne smete zaobići. Naime, reč je o veštini koja vam omogućava da komunicirate sa životinjama, što se savršeno uklapa sa opuštenom atmosferom igre, ali i savršeno dočarava slobodu koju imate u gameplayu. Tako vam neće dugo trebati da shvatite kako Original Sin ne namerava da vas davi sa preozbiljnim pričama i mračnom tematikom – humora u igri ima napretek, a svi likovi sa kojima možete pričati (uključujući i životinje, poput bikova Billa i Bulla, koji vole pričati o horoskopu) će se znati našaliti sa vama, uprkos činjenici da im grad napadaju undeadovi, orci i kojekakve misteriozne sekte koje operiraju unutar samog grada.

U cijeloj toj priči, vaši likovi će glumiti neku vrstu čarobnjačkih detektiva – u spomenuti grad su poslani kako bi istražili ubistvo izvjesnog kancelara Jakea, što je savršen primer maštovitih questova i slobode pristupa gameplayu koju nudi Original Sin – do podataka o ubici možete doći komunicirajući sa drugim stanovnicima grada, istraživanjem mesta zločina i groblja, ali i ispitivanjem najboljeg prijatelja ubijenog – njegovog psa (ukoliko ste se, kao što sam vam i preporučio, opredijelili za Pet Pal talenat prilikom kreiranja lika).

Ni ostali/sporedni questovi nisu ništa manje zanimljivi, a variraće od nekih standardnih (ali i dalje zabavnih), pa do nešto luđih, poput onog sa zaljubljenim mačkama, u kojem ćete pokušati rešiti ljubavne nesuglasice između gradonačelnikove mačke i njenog udvarača iz lokalne krčme.  

I mogao bih ja tako do sutra – detalja u igri ima koliko vam duša želi, a još nisam ni spomenuo co-op multiplayer za dva igrača(!) – ali, treba nešto ostaviti i za recenziju… iako će i ona po svemu sudeći biti krcata hvalospevima, jer osim gore navedenih minusa i potencijalno slabije kvalitete kasnijih poglavlja, sumnjam da ću igri naći nekih većih zamerki. Stoga, umesto da se pitate kako sebi olakšati iščekivanje Wastelanda 2 i novog Obsidianovog RPG-a Pillars of Eternity, kupite Divinity: Original Sin i uživajte u old school feelingu, izometrijskoj kameri, ogromnim inventarima, bezbroj dijaloga, fenomenalnim gameplay sistemima, vrhunskoj borbi na poteze, opuštenoj atmosferi i humoru i svemu ostalom što je Larian Studios uspeo utrpati u svoj ogromni, ali zaista ogromni – i nadasve odlični novi RPG.


Izvor: http://www.info.ba/igre/1334


No comments

Post a comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage