Murano – ostrvo i fabrika stakla

Murano – ostrvo i fabrika stakla

Murano je skup od 7 ostrva međusobno povezanih mostovima u Venecijanskoj laguni. Od Venecije do Murana stiže se veoma brzo uglavnom brojnim čamcima i autobusima na vodi. Pretplatna karta za prevoz u svim pravcima u Venecijanskoj laguni za 7 dana košta 11 eura.


Murano je poznat po proizvodnji stakla, ukrasnih predmeta, nakita, vaza, čaša i lustera od stakla. Murano se spominje još u 6. veku u doba rimske imperije. Fabrika stakla u Muranu smatra se jedinstvenom fabrikom na svetu po tradiciji i načinu proizvodnje stakla. U fabrici rade majstori čiji zanat je strogo čuvana tajna, a pristup nezaposlenima i turistima nije dozvoljen. Različite boje stakla dobijaju se mešanjem minerala. Crvena i crna boja dobijaju se najteže, tako da su predmeti od stakla u tim bojama skuplji od drugih. U 18. veku na Muranu, pored staklarstva, počelo je da se razvija i slikarstvo. Kombinacija stakla i slikarskog umeća dovela je do toga da kristalni lusteri izradjeni u slikarskom stilu dostižu cenu i do 500.000 eura ...  
Kao turistička destinacija, ostrvo Murano je jedno od najposećenijih destinacija u Italiji,
a zalasci sunca u laguni prosto Vas mame da ​zabeležite kamerom sve ono što vidite.....


Tekst i fotografije N.V.


No comments

Post a Comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage