Vodopadi Rajne

Vodopadi Rajne

“Rajnfal” je najveći vodopad u Evropi. Nalazi se na reci Rajni u severnom delu Švajcarske. Vodopadi su udaljeni 4 kilometara od poznatog grada satova Šafhauzena.  Ovaj vodopad, koji se nalaze na granici Nemačke i Švajcarske na putu prema Bazelu, nazivaju i “švajcarskom čarolijom”.


To je skup od tri vodopada, širok je 150 metara, visok 23 metra, a dubina ide do 13 metara. 


Vožnja od 30 minuta turističkim brodom po Rajni predstavlja nezaboravno i impresivno iskustvo. Kada dodjete u blizinu vodopada, vodena prašina i kapljice vode se prostiru na sve strane. 


Vodopadi izgledaju veličanstveno, kao da se priroda potrudila da imamo sjajnu scenu za fotografisanje. Voda je bistra, u njoj ima dosta ribe, a naročito jegulja. Ispred vodopada nalazi se dvorac Laufen koji je pretvoren u turistički objekat. U njemu je predstavljena cela istorija vodopada putem izložbe koja Vas vodi u putovanje kroz vreme. Predah možete napraviti u istorijskom ambijentu restorana unutar dvorca. Pored dvorca nalazi se vidikovac sa kojeg se pruža fascinantan pogled na vodopade. 


Oko dvorca su uredjene staze za pešačenje, trčenje i planinarenje. Napravljen je i moderan avantura park sa 165 prepreka, kao i veliko igralište za decu. Tokom 2008. godine instaliran je providni lift koji posetioce, koji se spuste do podnožja vodopada, vraća do dvorca. Ceo put od dvorca do vodopada noću je osvetljen.


Cena karte za ulazak u nacionalni park vodopada “Rajnfal” je 12 švajcarskih franaka za odrase, i 6 za decu. Ako prolazite ovim putem, svakako  bi trebalo svratiti na vodopade i videti ovu švajcarsku čaroliju.


Schaffhausen - Rhine Falls, Switzerland
KOFER PUN SNOVA
Tekst i fotografije: N.V.

No comments

Post a comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage