Kanali Venecije

Kanali Venecije

Venecija, nekada prestonica moćne Mletačke Republike, koja je vekovima vladala mnogim kolonijama i imala prevlast na moru, danas je jedan od najposećenijih i najromantičnijih gradova Italije i Evrope.
Venecija se nalazi u istoimenoj laguni na severozapadnoj obali Jadranskog mora u regiji Veneto. Grad je naseljen na 18 malih ostrva medjusobno povezanih kanalima i mostovima. Venecija ima 177 kanala i 380 mostova. Kanali u Veneciji su njihovi putevi i ulice, jer u Veneciji nema automobila. 

Svaki kanal pored kojeg prodjete, ili kojim se vozite, ima svoju posebnost, i svaki je sličan, a opet potpuno drugačiji. Na ulasku u svaki kanal stoji saobraćajni znak koji ograničava dozvoljenu brzinu kretanja plovila tim kanalom. U uskim kanalima, brzina je ograničena na 5 km/h. U kanalu Grande brzina brodova može da bude do 8 km/h, dok u otvorenim delovima prema ostrvima Murano, Burano i Lido, dozvoljeno je ploviti brzinom od 11 km/h.
Za mnoge turiste koji dođu u Veneciju, to je grad snova i imaju osećaj kao da su se vratili dva-tri veka unazad. Svake godine Veneciju poseti više od 12 miliona turista.

Tekst i fotografije: N.V.


No comments

Post a Comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage