Rim kakav do sada niste videli - „Time elevator“

Rim kakav do sada niste videli - „Time elevator“


Doživite Rim u 5 dimenzija: „Time elevator“


Na 25 km od Tirenskog mora, u delu gde je reka Tibar najdublja, na sedam brežuljaka, nalazi se večni grad Rim. Stara izreka kaže: “Svi putevi vode u Rim”. I stvarno, ukoliko jednom posetite i vidite Rim budite sigurni da ćete poželeti da se nekada vratite u ovoj istorijski grad i prestonicu Italije.

Ukoliko putujete kolima iz Beograda, trebaće Vam najmanje 14 sati, jer je Rim udaljen 1300 km od Beograda, i morate očekivate određena zadržavanja na graničnim prelazima. Avionom stižete iz Beograda u Rim za otprilike 2 sata vremena.

Svako onaj ko sebe smatra pravim svetskim putnikom, trebalo bi, bar jednom u svom životu, da poseti večni grad Rim  čija je bogata, interesanta i burna prošlost stara više od 3000 godina. 
Reka Tibar
Rim je najposećeniji grad Evrope, grad sa najvećim brojem turističkih atrakcija, antičkih građevina, trgova, muzeja, galerija i kafića.

Restorani, bistroi, kafići, poslastičarnice, svuda su oko vas, i prosto vas mame da potražite odmor u nekom od njih uz pravi italijanski kapućino.

Rimske česme se nalaze u svim zonama grada i neguju tradiciju po kojoj su Rimljani oduvek imali veliku strast i poseban odnos prema gradskoj vodi. U Rimu postoji oko dvehiljade uličnih česmi. Svaka česma ima svoju antičku istoriju, i plod su rada raznih umetnika i arhitekata. Na svakoj česmi postoji upozorenje da li je voda ispravna za piće ili nije.
Fontana della Barcaccia - Španski Trg
Španske stepenice
Trevi Fountain

U samom centru Rima, između čuvene Fontane di Trevi i Pjaca Venecije, nalazi se poznati „Time elevator“, bioskop u pet dimenzija (5D). Ovaj bioskop je prava vremenska mašina koja Vas vodi kroz daleko istorijsko putovanje i nastanak grada Rima.
Pjaca Venecija

Na samom ulazu u bioskop dočekuje Vas slika Julija Cezara iz koje se, posle samo nekoliko minuta, u vidu iluzije pojavljuje i sam Julije Cezar u prirodnoj veličini, i počinje da priča šta ćete sve doživeti i videti prilikom projekcije filma.
Julius Caesar
Saznaćete legendu o Romulu i Remu, osnivačima Rima, videćete kako su bačeni u reku Tibar, naćićete se u šumi sa čoporom vukova. Videćete Brutovu izdaju i ubistvo Julija Cezara. Kroz vremensko virtuelno putovanje doživićete rekonstrukciju Sikstinske Kapele i Koloseuma.
Koloseum
Živećete i stvaraćete s Mikelanđelom i ukrašavati svod Sikstinske kapele 1534. godine, a od 1546. gledaćete kako oslikava kupolu Svetog Petra. Naćićete se u renesansnom i baroknom Rimu, a u jednom trenutku imaćete utisak da pacovi trče svuda oko Vas. Doživećete zemljotres (na stolicama koje apsolutno dočaravaju jake potrese tla), paljenje i rušenje Koloseuma, a možete biti jednog trenutka i mokri od olujnog vetra.
Rimski forum - Foro Romano
Sve ove iluzije i iskustvo projektovane su na tri velika panorama - platna uz dobar suraund zvuk, a emitovanje je na šest svetskih jezika. Ovaj spektakularni šou emituje se približno oko sat vremena, a kao posetilac morate imati najmanje pet godina da bi Vas pustili da doživite i vidite sve ovo.

Do “Time elevatora” stiže se autobusom sa stanice "Termini", a karta po osobi košta 11 evra. Ako poželite da se odmorite od napornog razgledanja Rima obavezno svratite ovde jer ćete, za kratko vreme, naučiti puno toga o Rimu.


Tekst i fotografije: Nataša Č. V.


No comments

Post a comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage