Zaljubljenost donosi strast, ali i muti razum: Zbog čega je to tako?

Zaljubljenost donosi strast, ali i muti razum: Zbog čega je to tako?

Kada imate energije da prevrćete planine, kad vam osmeh ne silazi s lica, a leptirići u stomaku luduju, pa hodate kao da lebdite, kad vam se razum muti i kad nije važno šta radite i gde ste sve dok ste zajedno, zaljubili ste se!
Ne pretvara se svaka zaljubljenost u ljubav. U stanju intenzivnih emocija partneri često sagore i brzo se raziđu.

To stanje su pesnici opisivali munjama, gromovima i bojama duge, doktori imenovali hormone koji proizvode strast i sve prateće senzacije, a psiholozi tvrde da u fazi zaljubljenosti nismo u stanju da razmišljamo.


Zaljubljeni su idealisti, a u ljubavi su realisti

Normalno je tada da poželimo da čitav život provedemo s tom osobom, ali u stanju zaljubljenosti česte su pogrešne odluke. Zato to nije period kada treba da donosite odluke, naročito ne one vezane za brak, upozorava psiholog Tatjana Daničić.


Ljubav je mnogo više od hemije

Početne emocije su toliko jake zato što prekomerno lučenje feniletilamina mogu da izazovu pogled ili nežni dodir ruke. Vremenom postajemo imuni na dejstvo tih supstanci, a veze ipak opstaju. To samo znači da je osećanje ljubavi mnogo više od puke hemije.


Bajkovita predstava o pravoj ljubavi podrazumeva da će se dvoje ljudi na prvi pogled prepoznati, zaljubiti i posle tog sudbonosnog susreta nastaviti da žive u ljubavi do kraja života. Sva ona burna osećanja koja dovode do euforije zaljubljenosti potiču od supstance feniletilamin, koja se naziva i molekul ljubavi. Nastaje u mozgu i pomaže oslobađanju dopamina, hormona ljubavi.

Upravo zbog lučenja dopamina zaljubljeni mogu da vode ljubav satima i da razgovaraju danima do kasno u noć, a da se ne umore.

Stvarnost je, međutim, drugačija i jako je važno znati razliku između stanja zaljubljenosti i ljubavi.

– Osnovna razlika je u odnosu prema realnosti. Kada smo zaljubljeni, idealizujemo osobu u koju smo zaljubljeni. Osećanja su nam toliko snažna da imamo utisak da ne možemo da živimo bez onog drugog, želimo da smo stalno zajedno, pričamo o njemu…

U ljubavi osobu prihvatamo sa svim nedostacima i nesavršenostima jer je ta osoba postala deo našeg unutrašnjeg sveta. Osećanja su manje intenzivna i, što je najvažnije, imamo svest o tome da možemo da živimo i bez te druge osobe, kao samostalni pojedinac – objašnjava psiholog.


Kad se ohladi žar, dolazi kraj, a možda i novi početak

– Prvo emotivno ludilo može da preraste u ljubav tek kada se naša predstava o idealnoj polovini u velikoj meri poklopi s osobinama stvarnog partnera s kojim smo u vezi. Ukoliko se to ne dogodi, dolazi do razočaranja i čitavog niza neprijatnih osećanja zbog kojih se osećamo loše. Zato je važno da ne trčite pred rudu i da ne donosite dalekosežne odluke dok ste zaljubljeni, a to se pre svega odnosi na brak.

Ako u prvim mesecima strasne veze razmišljate o tome kako bi bilo divno da zauvek ostanete zajedno, ako želite svima da predstavite partnera i da ga upoznate s bliskim ljudima, to je dobar znak da se javlja ljubav.

– To znači da se u vaše emocije polako uključuje i razum. Kad se ohladi početni žar, kad biohemijski procesi u organizmu počnu da jenjavaju, što je sasvim normalno i prirodno, počinje vreme u kome par može da se još intenzivnije zbliži ili da prekine vezu – zaključuje naš psiholog.  


Autor: Branka Gajić
Izvor: http://zena.blic.rs


No comments

Post a comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage