U susret karnevalu u Klagenfurtu

U susret karnevalu u Klagenfurtu

Klagenfurtu  se danas, 28.02.2017. godine, u terminu od 14 do 17h, održava tradicionalni Uskršnji karneval "Faschingsumzug"  Danas je pokladni utorak, inače narodni praznik koji je rasprostranjen u većem delu Evrope i Americi  i označava dolazak proleća. Ovim karnevalom ujedno se obeležava i početak hrišćanskog posta uoči Uskrsa.

Danas je u Klagenfurtu, u velikom broju prodavnica i kafića, zaposleno osoblje obučeno u duhu karnavala. Mnoge institucije kao i banke danas rade samo do 13 časova, a oni koji ostaju puno radno vreme dobijaju uvećanu zaradu za rad u vreme praznika. U većini škola danas je slavljeničko raspoloženje, a banke se posle 13h zatvaraju iz bezbednosnih razloga. Mnogi automobili su takođe karnevalski ukrašeni a grad obezbeđuje pojačana policijska kontrola kako u civilu tako i u službenim uniformama. Danas se uživa u hrani i piću pod maskama.
U 11 časova počelo je okupljanje na starom (Alter Platz) i novom trgu (Neuer Platz), a u Tržnom centru City Arkaden organizovano je karnevalsko šminkanje. Svi koji žele da učestvuju u karnevalskoj povorci  moraju da se prijave sa punim ličnim podacima radi bezbednosti svih prisutnih na karnevalu. Potpuno je zabranjen prilaz svim motornim vozilima.
Kao posebna vrsta manifestacija koja okuplja veliki broj učesnika i gledalaca, 
karnevali i festivali su omiljeni u celoj Austriji.


Autor,
Tekst, Fotografije i video: Nataša V.


Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage