Proleće na Vrbskom jezeru

Proleće na Vrbskom jezeru


Danas, 20.marta, zvanično je počelo proleće, inače omiljeno godišnje doba većine ljudi. Proleće mnogima donosi lepo raspoloženje, daje nam veći elan za rad, postajemo veseliji, pozitivniji i ispunjeni sa daleko više pozitivne energije nego što je to slučaj zimi.

Vrbsko jezero (Wörthersee) bilo je prepuno ljudi koji su uživali na suncu, vozili bicikl, rolere, trčali i sunčali se. Svako ko se zatekao danas ovde uživao je u prirodi, cvrkutu ptica, lepoti jezera, mirisu trave, nasmejanim licima prolaznika...
Vrbsko jezero nalazi se u centralnom delu Koruške, između Klagenfurta na istoku, koji je ujedno i prestonica Koruške,  i,  na krajnjem zapadu jezera,  mondenskog aristokratskog gradića Veldena.

Jezero je izduženog oblika, dužine 20 km, a širine od 1 do 2 km. Voda u jezeru je prepoznatljivo plavo-zelene, tirkizne, boje i izuzetno je čista i bistra. Još u 19. veku  ovo jezero je bilo ekskluzivno letnje odmaralište za plemstvo iz Beča.  

Kao turistička destinacija, Wörthersee ili Vrbsko jezero je najlepše, najveće, najtoplije, najpoznatije i najposećenije austrijsko jezero.


Tekst i fotografije: N.V.

Wörthersee
Klagenfurt, Austrija


Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage