Upoznajte Garmiš-Partenkirchen

Upoznajte Garmiš-Partenkirchen


Garmisch-Partenkirchen nalazi se na samom jugu Nemačke, na Bavarskim Alpima, u podnožju najviše nemačke planine Zugspitze (2962 m), na samoj granici sa Austrijom. Garmiš-Partnekirchen se nalazi na visini od 700 metara. Od Beograda je udaljen 978 kilometara, Ljubljane 435 km, Minhena 90 km, Innsbrucka 65 km i Fisena 60 km. Do centra grada može se doći auto-putem ili železnicom od Minhena i Innsbrucka.

Garmisch i Partnenkirchen su nekada bila dva odvojena grada sve do 1935. godine kada ih je Adolf Hitler administrativno spojio kako bi lakše dobio zimske olimpijske igre 1936.godine. Garmiš je uređen u modernom duhu, dok su u Partenkirchen ulice popločane još uvek kamenom i čuvaju tradiciju prošlosti.
Najbolje skijaške staze su upravo u ovom gradu, tako da je u zimskom periodu grad prepun turista koji vole skijanje, sankanje i planinarenje. Sezona počinje u novembru i sneg se na stazama zadržava do maja, a vrhovi planina su tokom cele godine pod snegom. Skijaški centar je podeljen na tri područja. Ima ukupno 131 žičara, a sa vrha planina imate divan pogled na Bavarsku, Austriju i Švajcarsku. Bilo da ste početnik ili ekspert u skijanju, u Garmisch-Partnerkirchenu možete pronaći stazu koja je baš za Vas. Najpoznatija staza je za spust - "Kandahar". U  Garmišu se svake godine održava čuveno takmičenje u skijaškim skokovima.

Ako niste ljubitelj skijanja, a došli ste zimi u ovaj grad, ovde možete naći mnogo drugih privlačnih zimskih aktivnosti kao što su klizanje, hokej, kuglanje na ledu ili romantična vožnja u zaprežnim sankama. U letnjem periodu  možete uživati  u nordijskom pešačenju, biciklizmu, paraglajdingu, tenisu ili jahanju.
Jedna od turističkih atrakcija je svakako i prelepa panorama Alpa sa "AlpspiX Viewing Platform" koja lebdi u vazduhu 42 metra, i do koje dolazite liftom. Pogled sa platforme  je fascinantan i svakako Vam zastaje dah gledajući u dubinu Alpa. Dodatni adrealin je svakako osećaj da ste na metalnoj žici negde iznad oblaka. Cena lifta i obilaska platforme je 26 eura po osobi.

Čuveni kompozitor Rihard Štraus rođen je u Minhenu, ali je preko 40 godina živeo u Garmiš-Partnekirchenu, gde je i umro. Svake godine u junu na njegov rođendan, u znak sećanja, održava se Rihard Štraus festival sa posebnim programom njegovih dela koja večno žive. Ove godine festival se otvara u subotu 24. juna u 15 časova. Nedelju dana nezaboravnog kulturnog doživljaja prirediće poznati pijanisti, čembalisti, kamerni orkestri. Posebna pažnja je posvećena Gala operi ( Der Rosenkavalier op. 59 - Die Liebe der Danae op. 83 - Ariadne auf Naxos op. 60 ) sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom, kao i dečijim koncertima klasične muzike. Karte za festival mogu se kupiti online na sledećem linku  
Grad je pun zanimljivih prodavnica, nacionalnih restorana i pabova, sa ukusnom bavarskom hranom i velikm izborom točenog piva, a  u ulici Hauptstraße 6, nalazi se i McDonald's, ako ste ljubitelj brze i jeftine hrane.

Stari deo grada je pešačka zona uređena u bavarskom stilu, gde su skoro sve kuće ukrašene prelepim muralima, i ne postoji prozor ili terasa gde nema saksija sa cvećem.

Bilo da ste samo na proputovanju kroz Garmiš-Partnekirchen, ili ste došli na odmor, verujem da će grad i cela okolina ostaviti pozitivan utisak na Vas, a u nekim delovima grada imaćete utisak kao da je vreme stalo ...


Tekst i fotografije: N.V.

No comments

Post a comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage