KLAGENFURT, čarobni grad legendi

KLAGENFURT, čarobni grad legendi

Bez obzira odakle dolazite, koliko dugo boravite u gradu, ili koliko god da ste umorni od puta, ne možete ostati ravnodušni prema cvetnim aražmanima koji krase Klagenfurt... 
Klagenfurt (Celovec) je glavni grad austrijske savezne pokrajine Koruške i jedan je od najlepših starih gradova u Austriji.

Cela okolina Klagenfurta je burne i bogate prošlosti, impozantnih građevina i prelepe prirode. Klagenfurt je već tri puta odlikovan diplomom Evropske Unije iz oblasti kulturnog nasleđa  "Europa Nostra"  za estetsku, ekonomsku i društvenu vrednost kulturnog nasleđa.
 
Jesuitenpark
Klagenfurt nazivaju “Čarobnim gradom legendi”. Istorija grada je prepuna legendi  iz novije i starije prošlosti. Tako, npr. prema legendi, Klagenfurt je osnovan na mestu gde je ubijen zmaj koji je živeo u obližnjoj močvari.
Ova skulptura patuljka "Wörthersee Mandl" nastala je na osnovu legende o patuljku čije su suze potopile grad i napravile jezero . ( lokacija "Wörthersee Mandl" - Kramergasse)
Jednu od najvećih atrakcija u Klagenfurtu predstavljaju istorijski stari renesansni trg i novi trg. Na Novom trgu nalaze se nova opštinska zgrada (Rathaus), spomenik zmaju koji je podignut pre više od 400 godina (Lindwurm), i spomenik posvećen Mariji Tereziji. Spomenik Mariji Tereziji postavljen je 1765. godine, umesto statue cara Leopolda prvog. Marija Terezija (1717. - 1780.) je prva i jedina žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom. Mnogi zakoni koja je ona propisala još uvek su u upotrbi u Austriji.
Zmaj je zaštitni znak grada, a nalazi se i na grbu Klagenfurta.

Jedna legenda o Zmaju, kaže da zmaj koji se nalazi na trgu, svaki put mrdne repom kada neka nevina devojka prođe pored spomenika. Neki zlobnici kažu da zmaj nije odavno mrdao svojim repom.
Gradska kuća "Stadthaus"  nalazi se u blizini pozorišta i u njoj su smeštene tri galerije. 
(Galerien im Stadthaus - Theaterplatz 3)
Gradsko pozorište "Stadttheater" osnovano je početkom 1737. godine, prva rekonstrukcija
bila je 1910. godine,  a renovirano je u periodu od 1996. do 1998. godine
(adresa Berthold-Schwarz-Straße 120).
Najtoplije i najveće Alpsko jezero, Wörthersee ili Vrbsko jezero, nalazi se u centralnom delu Koruške, između Klagenfurta na istoku, i Veldena na zapadu. Jezero je izduženog oblika, dužine 20 km, a širine od 1 do 2 km. Voda u jezeru je prepoznatljivo plavo-zelene boje i izuzetno je čista i bistra. Još u 19. veku  ovo jezero je bilo ekskluzivno letnje odmaralište za plemstvo iz Beča.

Klagenfurt, uz sva svoja kulturna i prirodna bogatstva, 
predstavlja sjajno mesto za šoping, obilazak i odmor.

Tekst i fotografije: Nataša Č.V.

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage