Septembar na Bledu

Septembar na Bledu


Grad i jezero Bled nalaze se u Sloveniji, na oko 50 km severozapadno od centra Ljubljane, 25 km od austrijske granice, u kotlini na nadmorskoj visini oko 575 metara. 

U samom gradu ima nekoliko termalnih izvora koji se koriste za bazene u hotelima Toplice, Park i Golf. Bledsko jezero po nastanku spada u prirodna jezera tektonsko-lednickog porekla protočnog tipa. U jezeru ima 19 ribljih vrsta.

Bled je bajkovito mesto, sa mnoštvom interesantnih turističkih atrakcija. Stari zamak na strmom brdu Grad nalazi se na 614 metara nadmorske visine i sa njega se pruža sa jedne strane romantični pogled na jezero a sa druge strane obronci Alpa. Zamak ima svoj muzej, vinariju, kapelu i malu štampariju. Cena ulaska u zamak je 9 eura.

Jezero možete istažiti sami čamcem ili njihovim tradicionalnim brodovima nalik venecijanskim gondolama. Cena po osobi je 9 eura za brod a iznajmljivanje čamca je 12 eura za sat vremena.
Ako volite vožnju fijakerom, cena vožnje za 2 osobe oko jezera je 40 eura. Okolina Bleda je jako interesantna i živopisna. Samo par minuta vožnje vas deli od različitih godišnjih doba. Obavezno treba posetiti klisuru Vintgar sa vodopadom, Bohinjsko jezero, izvor Save, ski centar Vogel koji je u okviru nacionalnog parka Triglav i Kranjsku Goru sa Planicom. O fotografijama koje možete napraviti na ovakom jednom obilasku ... suvišno je komentarisati ...


Tekst i fotografije: Nataša Č.V.


No comments

Post a comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage