Da li umete da volite?

Da li umete da volite?

Mnogi među nama su gledali dirljivi film Beležnica (Notebook). On prikazuje ljubav mladića i devojke od njenih početaka, obeleženih preprekama raznih vrsta, do njihove starosti, kada ih Alchajmerova bolest žive razdvaja njenim zaboravom, protiv kog se on dosledno bori čitajući joj dnevnik njihove ljubavi ne bi li je podsetio na to ko je ona i ko je on.
Da ovoj filmskoj priči odgovaraju i stvarne životne priče, više ili manje slične, potvrđuje sledeći zapis, koji je neko preneo na Fejsbuku:

"Osamdesetogodišnji deka svaki dan dolazi u dom za stara i iznemogla lica kako bi nahranio svoju ženu. Novinar u poseti ovoj ustanovi zadivljeno je posmatrao kako ovaj deka hrani svoju ženu. Novinar ga je upitao za razlog njenog boravka u domu za stare osobe, na što mu je deka rekao da ona već duže vreme boluje od Alchajmerove bolesti, koja dovodi do gubitka pamćenja, a završava se potpunom demencijom.

Novinar ga upita: 'Pa dobro, a da l' se ona nekad zabrine ako Vi ne dođete na vreme, s obzirom na to da ste u godinama?' Deka odgovori: 'Ne, ona ni mene više ne prepoznaje već pet godina.'

Novinar iznenađeno upita: 'Dobro, Vi i dalje dolazite svaki dan da je hranite, a ona ne zna da ste joj Vi muž. Ima ovde ko da se o njima brine, osoblje ustanove...'

Deka na to reče: 'Sinko, ona ne zna ko sam ja, ALI JA ZNAM KO JE ONA!' "

Komentari na Fejsbuku počeli su da stižu... pored razneženih i ganutih reči većine kojoj se priča neizmerno dopala, neki su izrazili sumnju u njenu istinitost. Ličila im je na poznati film, a i nisu mogli da veruju da neko nekog može tako da voli.

Međutim, neke od osoba koje su komentarisale priču iznele su i iskustva svojih rođaka i poznanika, koja su potvrdila njenu istinitost: iako je sebičnosti i zla sve više, još uvek ima ljudi koji znaju da je ljubav mnogo lepša od mladih tela u ljubavnom zagrljaju, mnogo duža od vođenja ljubavi, i mnogo aktivnija i konkretnija od pukih osećanja koja vladaju umom i telom, ali i od povremenog ukazivanja pažnje poklonima, izlascima, nežnostima... Ljubav je delanje usmereno ka dobru i sreći onog do kog nam je stalo. Ona nadmašuje prostu logiku jer se nada i onome što se ne vidi i što samo srce želi i veruje.

Da li vi smete tako da volite?
Autor: Vladimir Radić

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage