C.S. Lewis - Ako se odlučite da volite ...

C.S. Lewis - Ako se odlučite da volite ...

"Ako se odlučite da volite, srce će vam sigurno biti ranjeno, a možda i slomljeno.
Ako želite da to izbegnete, ne smete dati srce nikome. Brižljivo se bavite hobijima i malim uživanjima: izbegnite sve komplikacije.

Međutim, u toj kutiji – sigurnoj, mračnoj, nepomičnoj i hermetički zatvorenoj – vaše srce će se promeniti. Neće se slomiti, ali će postati kruto, neprobojno, nedostupno..."

C. S. Lewis, "The Four Loves"
(New York: Harcourt, Brace, 1960)

Klajv Stejpls Luis (29. novembar 1898 — 22. novembar 1963) bio je britanski pisac, pesnik, akademik, istraživač srednjeg veka, književni kritičar, esejista, priučeni teolog, voditelj, predavač, i hrišćanski apologeta. 

Luis i njegov kolega pisac, Dž.R.R. Tolkin su bili bliski prijatelji. Obojica su radili na engleskom fakultetu na Oksfordskom univerzitetu, i bili su aktivni u neformalnoj književnoj grupi na Okford poznatu kao Inkling. Prema Luisovim memoarima "Iznenadila me sreća" (engl. Surprised by Joy), bio je kršten u crkvi u Irskoj, ali se udaljio od svoje vere tokom adolescencije. Luis se vratio u Anglikansku zajednicu kada je imao 32, zbog uticaja Tolkina i drugih prijatelja, a postao je "običan laik Crkve Engleske. Njegova vera je duboko uticala na njegov rad, a njegov ratni radio koji je emitovao hrišćanske teme mu je doneo veliki uspeh.

Oženio se, 1956., američkom spisateljicom Džoi Dejvidmen; umrla je od raka četiri godine kasnije, kada je imala 45 godina, a Luis je umro 22. novembra 1963. od zatajenja bubrega, nedelju dana pre njegovog 65. rođendana. Izveštavanje medija o njegovoj smrti je bilo minimalno, pošto su on i kolega britanski pisac Oldus Haksli umrli istog dana kada je američki predsednik Džon F. Kenedi ubijen. Na 50. godišnjicu njegove smrti, 2013., u Luisovu čast je podignut spomenik u Pesničkom kutku u Vestminsterskoj opatiji.


Fotografija: NV
Izvor: wikipedia

No comments

Post a comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage