Hajdelberg – najromantičniji grad u Nemačkoj

Hajdelberg – najromantičniji grad u Nemačkoj


Hajdelberg se nalazi u dolini reke Nekar, u jugozapadnom delu Nemačke. Reka Nekar je desna pritoka Rajne, karakteristična po izrazito tamno-plavoj boji vode.

Hajdelberški srednjevekovni dvorac smešten je na brdu iznad starog grada, okružen živopisnim četinarskim šumama. Pojedine turističke agende ubrajaju ovaj dvorac u jednu od deset najpopularnijih evropskih znamenitosti.

Nemački pisac Gete je na terasama ovog dvorca, inspirisan pogledom na reku Nekar, napisao neka od svojih najčuvenijih dela.


Noćne misli - Gete" Žao mi je vas, o vi jadne zvezde,

Što tako divno i jasno sijate,
Nevoljenome svetleći brodaru,
Bez nagrade od boga a i ljudi,
Ne znate, bedne, šta reč ljubav znači,
Niti ste za njen osećaj saznale!
Bez prekida vas vode večni sati
Nebesima povorke vaše sjajne.
O, kakve li ste prevalile pute,
Dok srećan bejah u naručju drage,
Ne misleći na vas ni na vedru noć!"

Karta za ulazak u dvorac i čitav ovaj kompleks košta 15 eura.

Hajdelberg je, inače,  poznat  kao svojevrsni univerzitetski centar u kome je 1386. godine osnovan i prvi univerzitet u Nemačkoj. Interesantno je da je Hajdelberg svojevremeno, u periodu između 18. i 20. veka imao svakako neobičan zatvor za studente "Studentenkarzer".


​Ali istovremeno, Hajdelberg je zahvaljujući svojoj posebnoj arhitekturi i lepoti poznat i kao jedan od najromantičnijih gradova u Nemačkoj.

"Budi dostojan ljubavi ako želiš da budeš voljen."
Gete
"Nema sunca bez svetlosti, ni čoveka bez ljubavi."


Romantičnu notu gradu posebno daju stari most, raskošni srednjevekovni dvorac i skladan položaj reke Nekar koja protiče kroz grad. Hajdelberg spada u jedan od najposećenijih turističkih gradova Nemačke. Grad godišnje poseti oko četiri miliona turista.


Hajdelberg krase široke barokne ulice u starom delu grada koje u drugom svetskom ratu nisu bile bombardovane, tako da su ostale nepromenjene što im daje posebnu draž.

Potražite adekvatan, jeftin i bezbedan smeštaj preko 👉 Bookinga


Šetajući najdužom pešačkom zonom u Evropi možete videti mnoštvo interesantnih reklama i detalja od kovanog gvožđa.


U martu je "Ball der Vampire" (Bal vampira),  tema ovog karnevala su zabave inspirisane vampirskim kostimima.


Zanimljivost grada Haidelberga je i činjenica da je početkom 19. veka Karl fon Drajs na Hajdelberškom univerzitetu izumeo bicikl. Upravo zbog te činjenice grad je pun biciklističkih staza i turistima je na raspolaganju veliki broj biciklova za iznajmljivanje.


Zbog velike turističke posećenosti redovno se organizuju mnogi muzički festivali i različite manifestacije. Poslednje nedelje u aprilu organizuje se polumaratonska trka. U proleće se održava festival klasične muzike "Hajdelberško proleće" i "Uskršnji karneval". U maju je Frühlingsmesse (Prolećni sajam) na trgu Messplatz. U julu i avgustu održavaju se različiti letnji  festivali u dvorcu Hajdelberg.


Sa mostova se tokom leta svake prve subote organizuje vatromet. U oktobaru i novembru su  Dani pozorišta, džeza i festival plesa. Međunarodni filmski festival Mannheim-Heidelberg održava se u novembru.


Ovde su jutra čarobna, a noći romatične. U gotovo svim turističkim prospektima grad Hajdelberg se nalazi u rubrici "obavezno posetite" ...


Heidelberg, Germany
Tekst i fotografije: Nataša Č.V.

No comments

Post a comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage