Wörthersee Mandl... Ulicama Klagenfurta

Wörthersee Mandl... Ulicama Klagenfurta

Za Klagenfurt kažu da je jedan od najlepših starih gradova u Austriji, i turiste iz svih delova sveta privlače, pored kristalnog Wörthersee jezera ili kako ga nazivaju još i austrijskim morem, stare legende koje i dalje žive.

Cela okolina Klagenfurta je burne i bogate prošlosti, impozantnih građevina i prelepe prirode. Klagenfurt je već tri puta odlikovan diplomom Evropske Unije iz oblasti kulturnog nasleđa  "Europa Nostra"  za estetsku, ekonomsku i društvenu vrednost kulturnog nasleđa.

Skulptura patuljka "Wörthersee Mandl" postavljena je 1962. godine u užem centru grada, a nastala je na osnovu legende o patuljku Mandlu iz čijeg burenceta je potekla voda u tolikoj meri da nisu mogli nikako da je zaustave. Tako je nastala velika poplava koja je napravila Vrbsko jezero uz koje je kasnije nastao Klagenfurt.

Prema legendi Patuljka Mandla treba uhvatiti za kažiprst radi sreće, a bacanjem novčića u fontanu ostvaruju se želje ... manje i veće ...
Lokacija "Wörthersee Mandl"
ulica Kramergasse  i Dr.-Arthur-Lemisch-Platz

Tekst i fotografije: N. V.

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage