Valhala, grčki Partenon u istočnoj Bavarskoj

Valhala, grčki Partenon u istočnoj Bavarskoj


Monumentalno zdanje od belog mermera, Valhala, jedno je od interesantnijih mesta u Nemačkoj. Valhala se nalazi istočno od grada Regensburga, na obali Dunava u gradu Donaustauf.

Početkom 19. veka bavarski prestolonaslednik Ludvig I. Bavarski došao je na ideju da sagradi mesto sećanja na sve slavne ličnosti Nemačke, od praistorije pa sve do današnjih dana, po uzoru na atinski Parthenon.  Valhala je sagradjena u periodu od 1830. do 1842. godine, a prema nordijskoj mitologiji, Valhala označava Halu mrtvih heroja.

Nakon otvaranja u Valhalu je do danas dodata još 31 bista. Jednom prilikom Hitler je u Valhali otkrio bistu Antona Brucknera, austrijskog kompozitora.

Valhala se ubraja u 20 najpopularnijih turističkih destinacija u Nemačkoj. Do Valhale iz Regenzburga možete doći za sat vremena turističkim brodom ili magistralnim putem st2125. Cena  karte za brod iz Regenzburga po osobi za odrasle je 11 eura, a za omladinu i studente 7 eura.

Radno vreme Valhale je dvokratno, svakog dana od 10:00 do11:45 i od 13:00 do 15:45 časova.

Potražite adekvatan, jeftin i bezbedan smeštaj preko 👉 Bookinga

Najbliži restoran gde se možete odmoriti i ručati je "Historisches Armen Spital" i nalazi se jedan kilometar od Valhale. Ako volite domaće bavarske kobasice i domaće točeno pivo, onda je ovaj restoran pravi izbor...
Pogled sa Valhale prostire se preko Dunava na grad Straubing


Autor: Nataša V.

Walhalla
Walhallastraße 48,
93093 Donaustauf,
Germany

No comments

Post a comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage