Katedrala Svetog Petra u Regenzburgu

Katedrala Svetog Petra u Regenzburgu


Regenzburg se smatra jednim od najlepših srednjovekovnih gradova u Evropi. Grad se nalazi na dve reke - Regen i Dunav i veoma je popularna destinacija za krstarenje rekom sve do Crnog mora. 

Grad nazivaju i grad Kraljeva, a poslednjih godina se nalazi na listi najboljih gradova za život u Nemačkoj. Regenzburg je prepun atrakcija, a da bi bar balo upoznali grad, i zavirili i prošetali njegovim romantičnim ulicama, treba Vam bar 7 dana.

U blizini kamenog mosta nalazi se Domplatz, katedralni trg i vekovno središte grada. Katedrala u Regenzburgu posvećena je Svetom Petru i ujedno predstavlja jedno od glavnih obeležja grada. 

Gradnja katedrale otpočela je 1275. godine, a završena je 1634. godine. Najviše tačke katedrale, dve kupole, visoke su 105 metara.

Potražite adekvatan, jeftin i bezbedan smeštaj preko 👉 Bookinga

Ovo je najlepša katedrala u Bavarskoj, a izgrađena je u gotskom stilu,  sa prelepim vitražima i impozantnim enterijerom. U ovoj katedrali  nastupa crkveni hor koji ima tradiciju najstarijih horova u Nemačkoj. 
Ovde se nalaze grobnice važnih episkopa i arhiepiskopa,
kao i bronzani spomenik Princu Bishop Cardinal Philipp Wilhelmu.
Grad Regenzburg se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Sve što vidite u Regenzburgu 
verujem da će Vam biti urezano duboko u pamćenje ...


Tekst i fotografije: Nataša V.

Katedrala Svetog Petra
Domplatz 1,
93047 Regensburg

No comments

Post a comment

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage